Exproprierea Pentru Cauza De Utilitate Publica

Exproprierea Pentru Cauza De Utilitate Publica

by Sergiu Burlacu
Exproprierea Pentru Cauza De Utilitate Publica

Exproprierea Pentru Cauza De Utilitate Publica

by Sergiu Burlacu

eBook

$5.99 

Available on Compatible NOOK devices, the free NOOK App and in My Digital Library.
WANT A NOOK?  Explore Now

Related collections and offers

LEND ME® See Details

Overview

Tinand cont de nevoile societatii, de vremurile actuale, de reglementarile in vigoare la data conceperii prezentei lucrari in domeniul exproprierii pentru cauza de utilitate publica, precum si de jurisprudenta neuniforma, am inteles sa tratam subiectul exproprierii din viziunea practicianului, a persoanei implicate direct in desfasurarea procedurii, in parcurgerea etapelor prevazute de Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, legea speciala in materia exproprierii.

Tema pe care o abordam in prezenta lucrare o consideram de actualitate, tinand cont de nevoile Romaniei in domeniul infrastructurii rutiere, necesitatea de a dezvolta o retea de drumuri care sa raspunda atat nevoilor pe care societatea noastra le are in domeniul transporturilor de marfuri si persoane, al turismului, cat si al investitorilor straini care isi dezvolta diferite activitati - afaceri pe teritoriul tarii noastre, care din punctul nostru de vedere poate aduce beneficii si prosperitate economica pentru poporul roman.

Majoritatea lucrarilor de utilitate publica (modernizari de drumuri, construire de autostrazi) din domeniul infrastructurii rutiere implica necesitatea exproprierii unor noi imobile ce vor constitui amplasament pentru lucrare. Astfel, imobilele aflate in domeniul privat al persoanelor fizice sau juridice vor trece in domeniul public al statului roman, urmare a desfasurarii procedurii de expropriere.

De notorietate este faptul ca dispozitii ale Legii nr. 33/1994 ce reprezinta dreptul comun in materia exproprierii au fost supuse controlului de constitutionalitate1 si prevederi ale Legii nr. 255/2010 au facut obiectul recursului in interesul legii, datorita hotararilor controversate pronuntate de instantele de judecata in diverse dosare ce au avut ca obiect expropriere sau care au izvorat in urma exproprierilor (actiuni in constatare, obligatia de a face). Cu toate astea, in opinia noastra, exproprierea a ramas o procedura greoaie si, mai ales, greu de finalizat cu eliberarea despagubirilor pe cale administrativa persoanelor expropriate intr-un termen relativ scurt.

In concluzie, aspectele de mai sus ne-au determinat sa ne aplecam asupra subiectului expropriere, un subiect actual, interesant si cu controverse in practica.


Product Details

BN ID: 2940164265557
Publisher: Sergiu Burlacu
Publication date: 09/29/2020
Sold by: Smashwords
Format: eBook
File size: 195 KB
Language: Romanian

About the Author

S-a nascut la 16 iulie 1992, in orasul Covasna, judetul Covasna.

Studii: Universitatea ,,Transilvania” din Brasov, Facultatea de Drept – Diploma de licenta (2011 – 2015); Universitatea ,,Transilvania” din Brasov, Departamentul pentru pregatirea personalului didactic – Certificat de absolvire
(2012 – 2015); Universitatea ,,Transilvania” din Brasov, Facultatea de Drept – Diploma de master, Programul de masterat Drept privat aprofundat (2018 – 2020);

Activitate profesionala: Membru in Colegiul Consilierilor Juridici Brasov (2018 – prezent); Consilier juridic la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A – Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov – Serviciul Exproprieri (2018 – prezent); Functia publica de executie inspector la Primaria orasului Covasna (2017 – 2018).

From the B&N Reads Blog

Customer Reviews