C.G. Jungs menneskesyn. 2. Typologi

C.G. Jungs menneskesyn. 2. Typologi

by Preben Grønkjær
C.G. Jungs menneskesyn. 2. Typologi

C.G. Jungs menneskesyn. 2. Typologi

by Preben Grønkjær

eBook

$14.99 

Available on Compatible NOOK devices, the free NOOK App and in My Digital Library.
WANT A NOOK?  Explore Now

Related collections and offers

LEND ME® See Details

Overview

Denne e-bog er tænkt som en forholdsvis lettilgængelig introduktion til Jungs typologi, der kan anvendes både til selverkendelse og studiebrug. Den kan også indgå i en kritisk forståelse af mange af de personlighedstests, der florer på jobmarkedet.

C.G. Jung (1875-1961) formulerede sine hypoteser om forskellige mennesketyper for første gang i en samlet fremstilling i bogen Psychologische Typen fra 1921. Her påviste han to grundlæggende indstillinger i menneskets bevidsthed: ekstraversion og introversion, samt fire basale mentale funktioner: tænkning, følelse, sansning og intuition.
Jung bidrog selv med væsentlige indsigter til typologien før og efter 1921, men den har især fået sin store gennemslagskraft på grund af Katharine Cook Briggs (1875-1968) og Isabel Myers (1897-1980), mor og datter.
Det er en vigtig milepæl i typologiens historie, at Isabel Meyers i 1943 udmøntede Jungs model – sammen med moderens og sin egen videreudvikling af den – i et spørgeskema, der senere blev kendt som Myers-Briggs Type Indikator (MBTI). Denne har især fra 1980’erne opnået stor international udbredelse.
Typebestemmelser imødekommer også i dag et dybtliggende behov for systematik og genkendelighed i menneskers samliv med hinanden. Specielt i erhvervslivet anvender man en lang række modeller, ofte med tilhørende tests, som har til formål at gruppere mennesker inden for typiske kategorier. Flere af disse modeller tager udgangspunkt i Jungs typologi.
Risikoen ved, at man bliver betragtet som en type, er, at man bliver ”puttet i en kasse”, der fastlåser én og dræber ens kreativitet. Nogle mennesker vil ikke beskæftige sig med typologi af denne grund. Afvisningen er ikke ganske ubegrundet, da man udsætter sig for denne risiko, især når typetests bliver misbrugt.
Når typologien derimod bliver brugt, som den oprindeligt er tænkt, giver den mulighed for at fjerne mange misforståelser og konflikter fra det rent personlige felt, hvor de er ømtålelige og uhåndterlige. Man kan i stedet identificere vanskelighederne på et plan, der ikke fokuserer på det individuelle, men på det almenmenneskelige i dem. Her kan de bearbejdes på en mere nøgtern og saglig måde.

I denne e-bog adresserer jeg en del af den kritik og de misforståelser af typologien, jeg i tidens løb er stødt på. Da jeg her har mødt så mange udokumenterede påstande, har det været vigtigt for mig at henvise til Jungs værker ved alle citater og referater. Jeg håber, at læsere, der ikke er interesseret i denne form for dokumentation, kan ignorere disse henvisninger i teksten.

I bogen er der først en præsentation af de grundlæggende begreber i typeteorien: ekstraversion, introversion, tænkning, følelse, sansning og intuition.
Derefter kommer en mere indgående beskrivelse af de enkelte typologiske indstillinger og funktioner.
Så behandles der nogle specielle spørgsmål, der vedrører centrale temaer i Jungs menneskesyn, og som man om og om igen møder i det praktiske arbejde med typologien:
• Hvorfor bliver man netop denne type?
• I hvilken rækkefølge bruger man de enkelte funktioner?
• Hvordan bør man anvende typologien, så den ikke bliver misbrugt?
• Hvad er udviklingsperspektivet i at bruge typeteorien i praksis?
• Hvilken typeprofil havde Jung selv?
• Hvordan udviklede Jung sin typeteori, og hvordan er den i forhold til MBTI/JTI?

I den sidste del er der en kritisk betragtning over MBTI og JTI i forhold til Jungs oprindelige teori.


Product Details

BN ID: 2940155331889
Publisher: Preben Grønkjær
Publication date: 07/10/2018
Sold by: Smashwords
Format: eBook
File size: 362 KB
Language: Danish

About the Author

Preben Grønkjær holds a degree as mag.art. (magister artium in History of Ideas from Aarhus University, Denmark) and certifications in the use of Myers-Briggs Type Indicator (MBTI, MBTI II), Jungian Type Index (JTI), and Teamkompasset (The Team Compass). Preben has lectured in Jung’s psychology, including typology, for 35 years at Aarhus University, Folkeuniversitetet (University of Continuing Education), and other educational institutions in DK. He is now also an organizational consultant and coach (trained Ashridge Accredited Executive Business Coach). Preben has published several books and articles in Danish, based on experiences working as a coach and consultant.

From the B&N Reads Blog

Customer Reviews