Abel Sanchez. Sfantul Manuel cel Bun

Abel Sanchez. Sfantul Manuel cel Bun

by Miguel de Unamuno, Irina Dogaru

NOOK Book(eBook)

$4.99

Available on Compatible NOOK Devices and the free NOOK Apps.
WANT A NOOK?  Explore Now
LEND ME® See Details

Overview

Abel Sanchez si Joaquin Monegro sunt prieteni inca din copilarie. Abel e sociabil, prietenos, rasfatat de soarta. Pe scurt, un invingator. Joaquin e antipatic, retras si studios, plin de sine si mai ales invidios. Cei doi aleg cai diferite in viata: Abel devine artist, iar prietenul lui studiaza Medicina. Cand Abel picteaza portretul Helenei, verisoara lui Joaquin, de care acesta din urma este indragostit, iar mai apoi se casatoreste cu ea, Joaquin este iremediabil cuprins de invidie. Patima intunecata il consuma si ajunge sa isi vada sufletul otravit oglindit peste tot, pana si in pacientii sai, in rautatea ascunsa a societatii. Sentimentele i se amplifica la nasterea fiului lui Abel si se pare ca pizma lui Joaquin nu are leac: pana si nepotul nascut in urma casatoriei copiilor celor doi prieteni devine motiv de vrajba si dezbinare.

Cu multa finete psihologica, Miguel de Unamuno construieste aceasta variatie moderna pe tema mitului lui Cain si Abel, sondand in profunzime resorturile si consecintele invidiei - "pacatul national“ - pe care autorul il atribuia Spaniei inceputului de secol XX.

A doua nuvela din acest volum (Sfantul martir Manuel cel Bun) este considerata de critici testamentul spiritual al scriitorului. Unamuno introduce aici o perspectiva filosofica ce vizeaza constiinta oamenilor organizati intr-o comunitate, dar si uitarea colectiva luminata fulgurant, din cand in cand, de o constiinta. Prin intermediul cuvantului scris, eul poate fi creat si recreat si poate contribui la formarea lumii fiecaruia dintre cititorii sai. Este ceea ce face Angela Carballino atunci cand se hotaraste sa indeparteze uitarea, scriindu-si propria evanghelie despre sfantul martir Manuel cel Bun. Angela isi asuma riscul cuvantului scris, despre care "numai Dumnezeu stie care-i va fi soarta“. Chiar daca episcopul din regiune si autoritatile bisericesti s-ar folosi de textul ei pentru a-l condamna pe sfantul Manuel, Angela se simte nevoita sa consemneze tot ce stie despre "adevaratul meu parinte spiritual“, iar asta pentru ca misiunea ei este sa transmita istoria sfantului, pentru ca acesta sa poata fi recreat de altii, de cititorii sai.

Product Details

ISBN-13: 9789737247308
Publisher: Grupul Editorial ALL
Publication date: 05/30/2013
Series: Strada Fictiunii
Sold by: PUBLISHDRIVE KFT
Format: NOOK Book
File size: 429 KB

Customer Reviews