ISBN-10:
6155955336
ISBN-13:
9786155955334
Pub. Date:
Publisher:
A Nickel-fiúk

A Nickel-fiúk

by Colson Whitehead

NOOK Book(eBook)

$7.99

Available on Compatible NOOK Devices and the free NOOK Apps.
WANT A NOOK?  Explore Now
LEND ME® See Details

Overview

The New York Times-bestseller, 2019!


„Az Év Könyve”, TIME Magatin, 2019!


The Kirkus Prize, 2019!


"Az év legjobb könyvei" #13, Könyvesblog, 2019!


Két fiú egy pokoli iskolában, Floridában...


A kis Elwood Curtis egy szegregált, feketék lakta városnegyedben nő fel és a szívébe zárja Martin Luther King szavait, miszerint „ő is van olyan jó, mint bárki más”. A szülei elhagyták, de nagyanyjának hála Elwood megmarad a jó úton és be akar iratkozni Tallahassee egyetlen fekete főiskolájára. De ebben a világban, az 1960-as évek elején, az USA déli államaiban egy fekete fiúnak egyetlen hibát is elég elkövetnie, hogy a jövője füstbe menjen. Elwoodot elítélik, egy Nickel Akadémia nevű javítóintézetbe kerül, amelynek küldetése, hogy „testileg, szellemileg és erkölcsileg képezze” a büntetett fiúkat, ezáltal „tisztességes, becsületes emberek” váljanak belőlük.


A Nickel Akadémia valójában groteszk kínzókamra, ahol a szadista nevelői kar veri és szexuálisan bántalmazza a diákokat, a korrupt dolgozók és a helybeliek ellopják az ennivalót és a készleteket. Elwood próbál dr. King hangzatos kijelentésébe kapaszkodni, miszerint: „Vessetek minket börtönbe, mi akkor is szeretni fogunk benneteket.” Barátja, Turner szerint azonban ebben a romlott világban csak az úszhatja meg, aki maga is trükkökhöz folyamodik.


Elwood idealizmusa és Turner szkepticizmusa közt támadó feszültség olyan döntéshez vezet, amelynek következményeit évtizedeken át viselik. Colson Whitehead regénye igaz történeten alapul. Ez a floridai javítóintézet száztíz éven át működött és nyomorította meg gyerekek ezreinek életét. A Nickel-fiúk bravúros teljesítmény: megsemmisítő, sodró történet, amely egy klasszis írót állít elénk.


A legtöbb neves amerikai újság és magazin már most a nyár legjobban várt olvasmányai között jegyzi a kötetet, Colson Whitehead pedig Time Magazin legújabb számának címlapjára került, Amerika történetmesélője címmel.


Colson Whitehead A föld alatti vasút című regénye elnyerte a Pulitzer- és a Nemzeti könyvdíjakat, és #1 New York Times bestseller lett.Related collections and offers

Product Details

ISBN-13: 9786155955334
Publisher: 21. Század Kiadó
Publication date: 12/18/2019
Sold by: PUBLISHDRIVE KFT
Format: NOOK Book
Pages: 272
File size: 874 KB

About the Author

Colson Whitehead is the award-winning author of several novels, including The Underground Railroad, The Intuitionist and John Henry Days, as well as a collection of essays about New York City. His fiction, criticism, and reviews have appeared in several publications, such as The New York Times, Harper's, and Granta.

Learn more about Colson Whitehead on the B&N Podcast

Hometown:

Brooklyn, NY

Date of Birth:

November 6, 1969

Place of Birth:

New York, NY

Education:

Harvard College, BA in English & American Literature

Customer Reviews